duminică, 12 februarie 2012

Intretinerea catelelor gestante


            Gestatia la catea dureaza in mod normal intre 57 si 63 de zile, la unele rase putand sa ajunga chiar la 67-68 de zile.
            Din punct de vedere al modului in care trebuie hranita cateaua gestanta, in timpul sarcinii avem doua faze: o prima perioada, care dureaza 6 saptamani, si perioada finala, de dinaintea fatarii.
            In prima perioada, in organismul femelei se produc o serie de modificari subtile, de ordin hormonal, care determina un comportament mai linistit al acesteia, o usoara tendinta la ingrasare, o pofta de mancare usor crescuta.
            In aceasta perioada, puii cresc destul de putin si ca atare necesarul de hrana suplimentara, pentru cresterea puilor, este foarte mic.
            Practic, nu trebuie suplimentata cantitatea de hrana, ci doar calitativ modificata, in sensul maririi cu 10-15% a cantitatii de proteina.In afara de aceasta este absolut obligatorie administrarea de vitamine.
            Perioada de gestatie debuteaza cu cresterea brusca a poftei de mancare a femelei, pe fondul cresterii vizibile a gabaritului acesteia.Ca urmare a cresterii poftei de mancare a femelei trebuie marit numarul de mese pe zi.
            Incepand cu ziua a 40-a de gestatie, ratia alimentara trebuie marita cu 10% fata de normal, in fiecare saptamana, totusi bu trebuie sa ajungem la supraalimentarea catelei, acest lucru putand duce la cresterea prea mare a puilor si drept urmare, la o fatare dificila.
            In ziua premergatoare fatarii, este absolut necesar sa se administreae o hrana lichida, iar in ziua fatarii, cateaua nu va mai manca nimic, deoarece ea va consuma placentele cateilor, drept pentru care tubul digestiv trebuie sa fie gol.
            La inceputul perioadei de gestatie, este absolut obligatorie deparazitarea catelei (de viermi intestinali.

           
            In ultima perioada de gestatie, cateaua are nevoie de mai multe iesiei din casa (aceasta daca este tinuta in apartament), deoarece mancand mai mult si band mai multa apa, are si o purgatie diareica pe masura.
            Inainte cu doua saptamani de fatare, deja lantul mamelonar este evident, iar din unele mamele la mulgere apare un lichid translucid.
            In preziua fatarii, lichidul ia aspect laptos.Aparitia laptelui nu este insa un indiciu sigur de iminenta a fatarii, uneori acesta putand apare cu 2-3 zile inainte de fatare.
            Cand se apropie momentul fatarii, cateaua isi cauta deja un loc de fatare si foarte probabil il va gasi.
            Practic nu are nici o importanta acest lucru, pentru ca in momentul fatarii cateaua va fi dusa intr-un loc din casa (sau din curte), unde sa poata sta linistita, sa se poata igieniza usor locul, sa existe lumina si spatiu suficient.

Un comentariu:

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.